top of page
maxim-hopman-j2Ll9OfttAQ-unsplash.jpg

"Hoe is pracht.nl ontstaan en hoe lang bestaan jullie eigenlijk al?"

Deze vraag wordt ons met regelmaat gesteld. Pracht bestaat inmiddels 17 jaar, maar ons ondernemersavontuur is ver daarvoor al begonnen. Wij vinden het heel leuk om ons verhaal met jullie te delen.

We nemen je mee
naar de jaren 80

IMG_4960.jpg

Wij, de zussen Corien en Barbara, zijn echte Utrechtse meisjes, geboren en getogen in deze mooie stad. Ondernemen is ons met de paplepel ingegoten, onze ouders waren namelijk ook ondernemers. Voor de opening van Pracht zaten we al 21 jaar in hetzelfde pandje op de Oudegracht. Hier hadden wij onze winkel ‘Uit De Kunst’. We hadden er een lijstmakerij, verkochten wenskaarten en in de mooie werfkelder verkochten we vele schilderijen, lijsten, kunst en posters.

 

Voordat we ‘Uit De Kunst’ overnamen had Barbara al een bijbaantje bij deze winkel. Op een dag kwam ze thuis met het verhaal dat de winkel te koop stond. Corien had destijds al haar opleiding aan de modevakschool afgerond en was op haar 18e een franchise wolwinkel begonnen. Dit deed ze samen met haar tante in de Choorstraat op nummer 8. Breien, haken en handwerken was begin jaren 80 enorm populair. Helaas ging deze trend langzaam voorbij en de omzet van de wolwinkel daalde flink. 

Er moest wat gebeuren!

Onze ouders dachten graag met ons mee en zagen het helemaal zitten als hun meiden ‘Uit De Kunst’ zouden overnemen. Barbara moest haar middelbare school nog afronden, maar zou daarna met Corien de winkel gaan runnen. Zo gezegd, zo gedaan; ‘Uit De Kunst’ werd op 1 mei 1986 overgenomen en Corien begon daar alvast. 

Na het behalen van haar diploma had Barbara echter andere plannen en dacht aan een studie toerisme. Ondertussen was ook het idee ontstaan om een cadeauwinkel te starten. Dit was voor Barbara, die toen 18 jaar was, een lastige keuze. 

 

Dit laatste plan, de cadeauwinkel, begon pas echt vorm te krijgen toen zich een mooi pand aandiende op de Steenweg 22 in Utrecht. Barbara koos uiteindelijk voor het ondernemerschap. De cadeauwinkel ‘For You’ opende in 1987 haar deuren. De cadeauwinkel was in die tijd gevuld met veel leuks; o.a. de artikelen van Garfield, Snoopy en vele leuke gadgets. 

IMG_4959.jpg

Samen ondernemen, ieder op een eigen stekkie in het prachtige Utrecht.

IMG_4965.jpg

Corien op de Oudegracht en Barbara op de Steenweg. Samen ondernemen, ieder op een eigen stekkie in het prachtige Utrecht. In 1996, 9 jaar later, werd besloten om ‘For You’ te verkopen. We waren inmiddels getrouwd en er waren kinderwensen. Samen verder gaan in ‘Uit De Kunst’ was de beste keus. Zo konden we allebei drie in plaats van zes dagen gaan werken en was er voldoende tijd voor de kinderen. 

 

Iedereen wist ons te vinden op de Oudegracht. Men had het altijd over ‘het kaartenwinkeltje’ of ‘het scheve pandje op de hoek’. We waren gespecialiseerd in alle soorten inlijstwerk en hadden daardoor een grote klantenkring, zowel particulieren als bedrijven, o.a. het Spoorwegmuseum en de NS.

 

Al die jaren hebben we dat met veel plezier gedaan, maar na 21 jaar waren we toe aan een nieuwe uitdaging. De groei was eruit en er was inmiddels veel concurrentie bijgekomen. Wat ook meespeelde was dat het inlijsten van grote schilderijen, het trap op, trap af sjouwen in ons kleine pand en ook bezorgen, fysiek behoorlijk zwaar werk was. Ook met het oog op de toekomst was het dus een goed plan om van branche te veranderen. 

Maar wat gaan we doen?

Één ding stond voorop: We blijven in Utereg ons stadsie en op dit plekkie! Hier is veel reuring en gezelligheid, iedere dag is weer anders. Dus… de zussies zijn gaan brainstormen. Wat past er goed bij ons en in het pandje? Wat vinden we leuk? Waar worden we blij van? Er kwam van alles voorbij; lingerie, kleding, ijsjes, delicatessen en bonbons. Om dat laatste hadden we de grootste lol, we zouden dan namelijk zelf de grootste klant zijn. Dus dat toch maar niet!

 

Sieraden en accessoires vonden we uiteindelijk het best passende idee voor het mooiste en kleinste pandje aan de Oudegracht. Na een jaar van onderzoek en voorbereidingen wisten we precies welke merken we wilden verkopen en hoe de winkel eruit moest komen te zien. Er zijn heel wat mogelijke namen voorbij gekomen maar uiteindelijk sprong er één uit die de hele lading dekte. 

Pracht was geboren!

Na de sluiting van ‘Uit De Kunst’ zijn we een maand dicht geweest. In deze periode is er heel hard gewerkt en onderging de winkel een metamorfose. Stijlvol ingericht met een schitterend interieur en gevuld met ‘pracht’ige sieraden, opende Pracht op 30 september 2006 haar deuren. Een aantal drukke jaren volgden en we waren heel blij dat we de juiste beslissing hadden genomen, want dat was in het begin heel spannend. 

IMG_4968.jpg

Vijf jaar later waren we er aantoe om een webshop vorm te gaan geven. Dit was een hele klus, maar we zien het als een goede toevoeging aan ons bedrijf! Tijdens de eerste lockdown hebben we onze website en webshop in een heel nieuw jasje gestoken. Daar zijn we erg trots op, het ziet er fris en prachtig uit. 

 

Een paar jaar later heeft ook onze mooie werfkelder een facelift gekregen. Als je daar nog niet geweest bent is het zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen! De trap naar de kelder is te vinden achter in onze winkel en we verkopen hier mooie tassen, sjaals en overige accessoires. Ook prikken we in de kelder in alle rust gaatjes. 

Wij, Corien en Barbara, hebben beide onze kwaliteiten en vullen elkaar goed aan. Maar zonder de fantastische meiden in ons team zouden we nergens zijn. Zij komen altijd met goede ideeën, denken mee, hebben een geweldige inzet en met elkaar hebben we het  heel gezellig. Wat vooral heel leuk en bijzonder is, is dat onze dochters Fleur en Sophia inmiddels ook werkzaam zijn bij Pracht!

 

De  afgelopen 15 jaar hebben we vele dames en ook heren vanuit Utrecht en ver daarbuiten kunnen helpen en blij kunnen maken met onze ” Prachtige” sieraden en accessoires, Pracht.nl doet haar naam eer aan! 

 

Ook de komende jaren zijn we graag iedereen van dienst bij Pracht.nl en zal de collectie altijd up-to-date zijn. We zullen je steeds verrassen met mooie nieuwe items in de winkel en online! 

 

Heel graag tot ziens bij Pracht aan de Gracht.

 

Met prachtige groet,

Corien en Barbara

cd1b6130-ad3c-4165-9b9b-ccf4f03e7eea.jpg
bottom of page